Yamaha MT-09 2014

Yamaha MT-09 2014 Motor Malaysia
Beberapa minggu yang lepas, Yamaha Europe telah mengeluarkan sebuah video bertajuk :"Dark Side of Japan" yang diperkatakan dapat "mengubah dunia sports bike". Pada hari ini, syarikat tersebut mengenalkan sebuah motor naked sportbike yang dikuasakan dengan enjin tiga silinder "Crossplane" yang dinamakan MT-09. Di North America, motor ini dinamakan Yamaha FZ-09.

Yamaha MT-09 2014 ini dikuasakan dengan enjin tiga silinder 847cc. Menurut Yamaha, Enjin MT-09 menghasilkan 113.4 hp pada 10,000 rpm dan 64.5 ft-lb. pada 8500 rpm. Dibandingkan dengan Yamaha FZ8 yang mempunyai enjin 4 silinder 779cc menghasilkan 104.7 hp pada 10,000 rpm dan 60.5 ft-lb. pada 8000 rpm. dengan berat basah 187.8kg, manakala MT-09 23kg lebih ringan berbanding FZ8.

Faktor penyebab motor ini menjadi lebih ringan adalah kerana CF aluminum die-cast frame yang baru dan  dapat memberikan keseimbangan yang bagus dan pada masa yang sama membuatkan MT-09 ini lebih slim dan compact.

Features yang lain termasuklah 3-into-1 exhaust system dengan underslung silencer, 14 liter tangki minyak, handlebars yang lebar, telescopic forks, dan horizontally-mounted rear shock dengan design asymmetric swingarm. Terdapat dua brake 298mm discs dihadapan dana sebuah brake 245mm disc di belakang. Juga terdapat versi ABS sebagai pilihan yang menambahkan 3kg pada jumlah berat.


MT-09 kelihatan seperti sebuah jentera motor yang seronok ditunggang. Kami berharap motor ini dapat menerjah pasaran Motor Malaysia.

Yamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor Malaysia
Yamaha MT-09 2014 Motor Malaysia
Yamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor Malaysia
Yamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor Malaysia
Yamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor Malaysia
Yamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor MalaysiaYamaha MT-09 2014 Motor Malaysia

16 ulasan

  1. Yela bila nak masuk ke pasaran malaysia nie..

    BalasPadam
  2. berapa harga bila dah masuk pasaran

    BalasPadam
  3. kalau konvert UK Pound 6,799 = RM35,484 , tambah cukai dan eksais , tambah sales profit ... harap2 dalam harga 45 ~55K, kalau CKD,,, kalau CBU ... mau 60K , ntah tenggok camner .. kalau lebih 60k , baik beli Z800

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul beteul. Z800 lagi HOT. MT09 nampak TUA.

      Padam
  4. Macam x sabar sangat la nk tggu model no masuk.. Harap2 ada model CKD dpt harga kurang ckit.. Motor ni punya performance mmg 5 star. Cuba tgk kt Youtube.. Terbaik

    BalasPadam
  5. Macam x sabar sangat la nk tggu model no masuk.. Harap2 ada model CKD dpt harga kurang ckit.. Motor ni punya performance mmg 5 star. Cuba tgk kt Youtube.. Terbaik

    BalasPadam
  6. Harga kat USA > 7990usd so convert to Malaysia Ringgit is Rm26+++. should be almost same price like Kawasaki Z800. Harap2 cepat release kt Malaysia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Z 4 pistons. ni baru 3. kalau nak kata sound, 4 piston garang lagi.

      Padam
    2. 4 piston..tp horsepower lg tnggi motor ni bang..

      Padam
  7. Harga kat USA > 7990usd so convert to Malaysia Ringgit is Rm26+++. should be almost same price like Kawasaki Z800. Harap2 cepat release kt Malaysia

    BalasPadam
  8. Balasan
    1. Yang.....nampak tua. macam model dari 80an.

      Padam
  9. Income RM900 sehari "REGISTER PERCUMA" tiada bayaran di kenakan (kalau anda rasa program ini satu penipuan, ia tidak merugikan anda kerana anda tidak pun mengeluarkan modal) tidak perlu cari orang dan tidak perlu jual barang. Anda hanya perlu ada FACEBOOK / WHATSAPP / WECHAT termasuk laman sosial yang lainnya. Anda perlu open link di bawah ini dan register. Anda terus dapat USD25×3.4=RM85.00. Selepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Anda hanya copy ayat saya ini dan paste di laman sosial anda. Setiap orang yang buka link anda, anda akan terima ganjaran sebanyak USD10×3.4=RM34.00. Sangat mudahkan??? Anda boleh pilih cara pembayaran samada duit $$$ anda dimasukkan ke akaun bank atau cek akan di poskan ke alamat rumah anda. Jangan tunggu lagi. "REGISTER PERCUMA" sila klik link di bawah ini dan isi maklumat anda. Belum cuba belum tau dan tidak salahkan kalau mencuba ... http://cashnjob.com/index.php?refer=191868

    BalasPadam
  10. Design middle of modern.. Low profile bike.. Its good for everyone to ride it..

    BalasPadam